Δευτέρα 9 Ιανουαρίου 2012

iZi Combi ISOfix, τιμές GR, UK και ΦΠΑ

Αγαπητοί φίλοι καταναλωτές,

Επειδή συχνά διαβάζουμε σε φόρουμ γονέων στο διαδίκτυο αρκετά σχόλια που περιέχουν γκρίνια για τις τιμές βρεφικών ειδών στην Ελλάδα, αισθανόμαστε την ανάγκη, τουλάχιστον για τα καθίσματα αυτοκινήτου, να κάνουμε μία εξαιρετικά σημαντική διευκρίνηση.
Ο ΦΠΑ στα παιδικά καθίσματα αυτοκινήτου στην Αγγλία είναι 5%.
Αυτό πολύ απλά σημαίνει ότι ένα κατάστημα στην Αγγλία (ηλεκτρονικό ή φυσικό) που πουλάει το κάθισμα iZi Combi X3 ISOfix της BeSafe για 340 λίρες (αυτή είναι η΄κατώτερη τιμή που "παίζει" στην Αγγλία), ουσιαστικά εισπράττει 323,81 λίρες (χωρίς το 5% ΦΠΑ). Με τη σημερινή ισοτιμία της αγγλικής λίρας το αντίστοιχο ποσό σε ευρώ είναι 392,58 ευρώ.
Ένα κατάστημα τώρα στην Ελλάδα που πουλάει το ίδιο κάθισμα με 450 ευρώ (φυσικά με 23% ΦΠΑ), ουσιαστικά εισπράττει 365,85 ευρώ, δηλαδή σχεδόν 27 ευρώ λιγότερα! Και εάν το ποσό σας φαίνεται λίγο ως ποσοστό επί του συνόλου, δεν είναι καθόλου λίγο ως ποσοστό επί του κέρδους του καταστήματος.
Στα παραπάνω προσθέστε παρακαλώ ότι η Ελλάδα λόγω γεωγραφικής απόστασης έχει τα πλέον ακριβά μεταφορικά κόστη, καθώς επίσης και το κόστος λειτουργίας του ελληνικού καταστήματος από την πλευρά του τραπεζικού συστήματος αλλά και του κράτους (περαιώσεις, χαράτσια κλπ) σε σχέση με το αγγλικό έχει πολύ μεγάλη διαφορά.
Δε θέλουμε να παραστήσουμε το συνήγορο υπεράσπισης κανενός και το θέμα είναι αρκετά σύνθετο, αλλά τουλάχιστον κάποια απλά πράγματα σε σχέση με το πώς βλέπει το Ελληνικό κράτος τα είδη ασφαλείας σε σχέση με το Αγγλικό, πρέπει να είναι κατανοητά από τον καταναλωτή για να μπορέσει να συγκρίνει δικαίως όμοια πράγματα.

Με εκτίμηση,

Mobo Team

1 σχόλιο: